Peynirlerin kralı olarak da bilinen Gravyer Peyniri 1800 lü yıllarda İsviçrelilerin Kafkasya Bölgesine (Gürcistan-Ermenistan Bölgesi) geldiklerinde Zavot adı verilen sığır türünün sütünden yapmış oldukları bir peynir çeşididir.
Kars gravyer peyniri; Emmental Peyniri (İsviçre kökenli bir peynir çeşidi) ile Gruyere Peyniri (İsviçre Kökenli bir peynir çeşidi) tadları arası bir tada sahiptir. Üzerinde iki peynirinde özelliğini taşır; yapı olarak deliklerinden dolayı Emmental Peynirine benzerken, olgunlaştırma süreci Gruyere peyniri gibidir.
Kars gravyeri yağlı sütten yapılmaktadır, dolayısı ile besin değeri yüksek bir peynirdir.
Genişçe bir kazana boşaltılan süt, altından ısıtılarak mayası verilmiş bir şeklide sürekli karıştırılarak katı bir hale getirilir. Süzülen peynir sonrasında haşlanır ve yuvarlak büyük kalıplara doldurulur. Suyunu tamamen atması için pres makinalarında preslenir. Tekerlek halini alan gravyer bir kaç gün boyunca alt üst ters çevrilir.
Daha sonra yaklaşık on gün tuz havuzlarında bekletilir. Sonrasında sıcak odaya alınır burada da yine dış yüzeyinden tuzlama işlemi devam eder, sonrasında serin odalarda 20-25 gün bekletilir ve soğuk hava depolarına konulur. Gravyer peyniri içerisindeki probiyotik bakteriler bu süre zarfında uykuya geçerler. Peynir tüketilmeye başlandığı andan itibaren sindirime karışan bakteriler uyanırlar ve vücuda faydalı hale gelirler.
Kars Gravyerinin nasıl yapıldığına değindikten sonra tüketimi ile ilgili şu bilgiler verilebilir; Gravyer peynir imalatından 8-9 ay sonra tüketilebilir. Fakat şarap mezesi olarak tüketilmek istenirse, gravyerin en az 12 ay beklemiş olması gerekmektedir. Raf ömrü ise toplam 36 aydır.
